1 Eyl 2015

Periler Diyarı

Son 3 senedir Mayıs ayının geleneğidir Nevşehir'e gitmek benim için. İlk yıl otel tercihimi Ürgüp Kaya Otel'den yana kullanmıştım. Adından da anlaşılacağı üzere Ürgüp'te :) Konumu oldukça iyi. 2 dk yürüyerek merkezde bulunan caddeye ulaşabiliyorsunuz. Sadece odada bulunan eşyalar biraz eski ama fiyat hizmet kalitesi dengeli. 

2 yıldır kaldığım ve bundan sonraki yıllarda da muhtemelen kalacağım otel ise Panoramic Cave Otel. Göreme'de merkeze yakın bir mesafe bulunan otelin odaları, çalışanların samimiyeti, manzarası, rahatlığı mükemmel. Booking.com'da otel ile ilgili yorumumu ve diğer misafirler tarafından yapılan yorumları aşağıdaki bağlantıdan görebilirsiniz.




Bu kadar otel değerlendirmesi yaptıktan sonra gezinin detaylarına geçiyorum artık derken Nevşehir'e ulaşım konusunda da bir kaç şey söylemem gerekir diye düşündüm. Göreme ya da Ürgüp'e  Kayseri üzerinden ya da direkt Nevşehir'e uçakla gidebilirsiniz. Kayseri'yi de gezip görmek, mantı yemek isterseniz, uçakla Kayseri'ye oradan da belirli saatlerdeki minibüslerle Nevşehir'e gidebilirsiniz. Kayseri'ye daha sık uçak olduğu için biletleri daha uygun fiyata alabilirsiniz. Direkt Nevşehir uçuşu biraz daha pahalı oluyor. 




Biraz da gezilecek görülecek yerlerden bahsedelim. Günübirlik yerel tur firmalarının yaptığı turlara katılmanızı tavsiye ederim. Hem farklı kültürlerden insanlarla vakit geçiriyorsunuz hem de rehberin anlattıkları ile daha verimli bir gün geçiriyorsunuz. Turla gittiğimde o turda tek Türk ben ve arkadaşlarımdı hatta bir sene tur ekibimiz Japon, Alman,İngiliz, Arap  ve 1 Türk'ten oluşuyordu :)













Gezi planı oldukça dolu. Önce panoramic seyir terasına gidiyorsunuz ve manzaranın tadına varıp bol bol fotoğraf çekiyorsunuz. Daha sonra da Göreme Milli Parkı, Paşabağları, Selime Manastırı, Uçhisar, Güvercinlik Vadisi, Avanos'u geziyorsunuz. Özellikle Göreme Milli Parkı'ndaki Manastırları, kiliseleri ve o dönemde orada yaşam olduğunu gösteren yapıtları hayranlıkla seyredeceksiniz. 








Gezinin diğer bir ayağı ise Ihlara Vadisi turu. İnanılmaz bir doğa harikası. Orada yürüyüş yapmak, bir yandan da tarihe tanıklık etmek muhteşem bir duygu. Yaklaşık 2 buçuk saatlik yürüyüş ufak tefek de tırmanışın ardından yemek molası verebilirsiniz. Turla gittiğiniz de zaten programın içinde yemek yenilecek mekan belirlenmiş oluyor.








Yemeğin ardından Derinkuyu Yeraltı Şehrini gezmeye başlıyorsunuz. Karanlık, basık ve sadece 1 insanın inebileceği merdiven ve geçitlerden iniyorsunuz aşağıya. Hatta merdivenlerden inmeden fener veya düdükle aşağıdan yukarı çıkanlara "biz geliyoruz, sakın çıkmayın" demek zorunda kaldığınız yerler bile oluyor :) Kesinlikle etkileneceğiniz bir yapı, görmeden gelmeyin derim.

Yemek tercihlerimiz ise Göreme'de Cappadocia Pide Salonunda pide,Ürgüp'te ise ev yemekleri yapan yerel bir restoranda testi kebabı oldu. 










Yapmadan gelmemeniz gereken aktivitelerden biri bisiklet turu. Bisiklet kiralayacağınız bir çok yer bulunmakta. Bisikletle keşfetmek ayrı bir zevk.

Bir diğeri ise benim en çok önem verdiğim ve etkilendiğim gün batımını seyretme. Göreme'de Sunset Point'den seyredebilirsiniz. Kaldığımız otelden 5 dk yürüme mesafesinde. Manzara efsane. 







Yapmadan gelmeyin listesinin  diğer maddeleri ise el yapımı Avanos bardağından elma çayı içmek, elde dokunan halıları görmek ve tamamen el işçiliğine dayanan her biri birer sanat eseri olan çanakları görmek, yapımlarını izlemek.









 Vee tabi ki balona binme. Yine yerel bir çok tur bulunmakta. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez kalkıyor balonlar. Her seferde sadece 50 balon havalanabiliyor, oldukça rağbet var o yüzden gider gitmez balonda yerinizi garantilemeniz gerekiyor. Eğer balona binemediyseniz de üzülmek yerine sabah 5:30 ya da 6 gibi kalkın ve balonların gökyüzündeki renkli dansını izleyin :)







 

































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder